- bibliotheek
- artikelen
- door-kennis-te-delen-kunnen-we-echt-het-verschil-maken
Door kennis te delen kunnen we écht het verschil maken
“Door van elkaar te leren kunnen we processen versnellen en zorgen dat de transitie naar duurzame en toekomstbestendige wijken werkelijkheid wordt."
27 april 2024

Rob Wassenaar, commercieel manager bij Roelofs, is actief betrokken bij verschillende projecten die gericht zijn op duurzame gebiedsontwikkeling en de energietransitie. "De focus ligt op het creëren van toekomstgerichte wijken waarin we werken met oplossingen die zowel duurzaam zijn, als bijdragen aan de sociale leefomgeving," vertelt hij. Roelofs werkt intensief samen met gemeenten en andere partners om innovatieve projecten te realiseren. "Het is essentieel dat we met elkaar optrekken, alleen dan kunnen we de transitie naar een klimaat neutrale toekomst waarmaken."
Roelofs heeft jarenlange ervaring in het realiseren van complexe projecten, van gebiedsontwikkeling tot het aanleggen van infrastructuur. Het bedrijf zet vol in op verduurzaming en innovaties op het gebied van energie, klimaatadaptie, biodiversiteit en circulair bouwen in de GWW-branche. "Sinds 2014 zijn we al actief met ons klimaatkompas ‘klimaatneutraal in 2030’, waar biodiversiteit en smart mobility onder vallen. We integreren dit zoveel mogelijk in onze projecten,” legt Wassenaar uit. “Onze focus ligt niet alleen op het verduurzamen van de leefomgeving, maar ook op het versterken van de sociale cohesie binnen de wijken die we ontwikkelen."
Zandwinning én energiewinning
Een van de initiatieven is het ontwikkelen van energieoplossingen op de eigen zandwinlocaties van Roelofs. In Steenwijk, op bedrijvenpark Eeserwold, wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een zonnepark welke onder andere zorgt voor de productie van groene waterstof. "Dit stelt ons in staat om een deel van onze energiebehoefte zelf te genereren en tegelijkertijd de ecologische impact van onze activiteiten te verminderen. Daarnaast zijn we bezig met de aanschaf van vrachtwagens die op waterstof rijden, samen met drie andere bedrijven. We hebben al geen fossiele brandstofauto’s meer, alle personenauto’s zijn volledig geëlektrificeerd.”
Roelofs richt zich op meer innovaties die bijdragen aan het verminderen van de milieubelasting, zoals het opwekken van warmte uit kunstgrasvelden. "Een kunstgrasveld is goed voor de warmtevoorziening of koeling van 200 tot 700 woningen," zegt Wassenaar. "Het is een voorbeeld van hoe we een grote impact kunnen maken in de transitie naar een duurzamere toekomst."

Samenwerken en sociale cohesie
Een essentieel aspect van de benadering van Roelofs is het werken in bouwteams, waar verschillende disciplines samenkomen om integrale oplossingen te vinden. "Bij projecten als de herontwikkeling van de wijk Bijvanck in Blaricum of bij het verbeteren van de sociale cohesie in wijken in Arnhem, merken we dat samenwerking met zowel de opdrachtgever als de bewoners essentieel is. In Blaricum hebben we bijvoorbeeld samen met de gemeente en andere partners de kosten van het ontwerp sterk kunnen verlagen, zonder af te doen aan de kwaliteit van de wijk. De bespaarde kosten stoppen we terug in de wijk, waar de bewoners dan weer van profiteren."
De aanpak van Roelofs richt zich niet alleen op de fysieke ruimte, maar ook op de sociale aspecten van wijkontwikkeling. "In Arnhem bijvoorbeeld willen we aan de vergroting van de sociale cohesie in een wijk gaan werken door activiteiten te organiseren én faciliteren, die bewoners samenbrengen, zoals bijvoorbeeld een kookworkshop voor vrouwen uit verschillende culturen. Zij kunnen dan samen koken en daarna komen hun families erbij om gezamenlijk te eten. Dit zorgt voor verbinding en draagt bij aan een prettiger leefklimaat.” Wassenaar benadrukt: “Dit is een voorbeeld. In een nieuw traject werken we samen met 1Miljoen Mini Missies om de behoeften uit de wijk op te halen zodat we daarop in kunnen spelen”.

Toekomstgerichte wijken en kennisdeling
Roelofs is ook actief in het delen van kennis en ervaring. "We moeten kennis delen om het te vermenigvuldigen en transities te versnellen" stelt Wassenaar. "Aan bouwteams waar we zelf niet bij betrokken zijn geven we bijvoorbeeld cursussen om ervoor te zorgen dat alle partijen goed samenwerken. Door van elkaar te leren, kunnen we processen versnellen en zorgen dat de transitie naar duurzame en toekomstbestendige wijken werkelijkheid wordt."
Wassenaar benadrukt het belang van data en technologie in het creëren van toekomstgerichte wijken. "We gebruiken data om bijvoorbeeld te kijken naar de levensduur van rioleringen, het vochtgehalte in asfalt en andere factoren die ons helpen om de benodigde investeringen te prioriteren. Dit stelt ons in staat om efficiënter te werken en middelen effectiever in te zetten."

Wijkgebonden aanpak: een integraal perspectief
Een wijkgebonden aanpak is voor Roelofs niet zomaar een werkwijze, het komt voort uit de kern van hun strategie. "Een wijk is meer dan alleen een verzameling woningen. Het is een systeem dat je niet als losse delen kunt benaderen," zegt Wassenaar. "Daarom werken we samen met vastgoedeigenaren, gemeenten en andere stakeholders om de opgaven integraal aan te pakken. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen om groene daken te realiseren als er in de wijk zelf geen ruimte voor het benodigde groen is."
De grootste uitdaging bij het werken met een wijkgebonden aanpak is volgens Wassenaar het veranderen van traditionele werkwijzen. "Het vraagt om openheid en vertrouwen van alle betrokken partijen. Als je als aannemer niet de ruimte krijgt om te innoveren dan hindert dat het proces," legt hij uit. "Wij zijn er voorstander van om de ruimte te nemen om te experimenteren en innoveren, zodat we daadwerkelijk vooruitgang boeken."
Een duurzame toekomst
Roelofs heeft zich dan ook als doel gesteld om een substantiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving. "Wij zijn ervan overtuigd dat we samen kunnen zorgen voor een klimaat neutrale toekomst," zegt Wassenaar.
"Het ultieme doel is om een toekomstgerichte wijk te creëren waarin mensen gezond, gelukkig en duurzaam kunnen leven. Het gaat om het creëren van een leefomgeving die niet alleen nu, maar ook in de toekomst, bijdraagt aan de kwaliteit van het leven van de bewoners."